Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχωρά σε μια σημαντική ρύθμιση που θα διευκολύνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε πολυκατοικίες. Η ρύθμιση, που εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, επιτρέπει την τοποθέτηση τέτοιων συστημάτων σε κοινόχρηστους χώρους όπου υπάρχουν περισσότερες από μία οριζόντιες ιδιοκτησίες.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, οι αποφάσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις πολυκατοικίες θα λαμβάνονται με απόλυτη πλειοψηφία 51% των συνιδιοκτητών και θα επιτρέπεται η χρήση έως και του 40% του συνολικού κοινόχρηστου χώρου. Η ίδια πλειοψηφία απαιτείται και για οποιαδήποτε σχετική απόφαση που αφορά την υλοποίηση και τη ρύθμιση των διαδικασιών.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ακίνητα που εμπίπτουν στον κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παρά τη διευκόλυνση των διαδικασιών, η συγκατάθεση των συνιδιοκτητών εξακολουθεί να αποτελεί βασική προϋπόθεση. Σε πολλές πολυκατοικίες υπάρχουν εντάσεις ακόμα και για απλούστερες εγκαταστάσεις, όπως οι ηλιακοί θερμοσίφωνες και αυτονόητα η εγκατάσταση ηλιακών panels δεν θα αποτελούσε εξαίρεση, με έντονες διαφωνίες να έχουν ήδη καταγραφεί ανά την Ελλάδα. Αυτό καθιστά τη διαδικασία δύσκολη και αυξάνει το κόστος για όσους επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Για να τοποθετηθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σε πολυκατοικία, οι χρήστες θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
1. Εξασφάλιση έγκρισης από τους συνιδιοκτήτες με την απαιτούμενη πλειοψηφία.
2. Προμήθεια του εξοπλισμού.
3. Υποβολή αιτήματος στο ΔΕΔΔΗΕ για όρους σύνδεσης.
4. Υποβολή αίτησης στην πολεοδομία για έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας.
5. Συμφωνία με τη ΔΕΗ για την υπογραφή 25ετούς σύμβασης, ώστε να εκχέεται το ρεύμα στο δίκτυο.
6. Ολοκλήρωση της σύνδεσης.
Η εγκατάσταση δεν επιτρέπεται σε σημεία όπως η απόληξη του κλιμακοστασίου, το φρεάτιο του ανελκυστήρα ή πάνω σε άλλες κατασκευές. Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας: 50 εκατοστά από το περίγραμμα της στέγης και 1 μέτρο στην περίπτωση δώματος (ταράτσας).
Η νέα ρύθμιση συμπίπτει με τα προγράμματα «Εξοικονομώ» και «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα», τα οποία σημειώνουν μεγάλη ζήτηση, έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 120.000 αιτήσεις. Τα προγράμματα παραμένουν ανοιχτά μέχρι τις 20 και 31 Μαρτίου αντίστοιχα, δίνοντας κίνητρα για την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών λύσεων στις κατοικίες.
Η διευκόλυνση της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις πολυκατοικίες αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία και την ευρύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Παρά τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των συνιδιοκτητών, η νέα ρύθμιση προσφέρει ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους για τα νοικοκυριά.