Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα 7 Απριλίου, ακολουθώντας το κύμα γενικευμένων πιέσεων που σάρωσε τις ευρωπαϊκές αγορές. Η ένταση των πωλήσεων ξύπνησε μνήμες από την πανδημική περίοδο, καθώς οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, με τους τραπεζικούς τίτλους στο επίκεντρο της καταιγίδας.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ασυνήθιστα υψηλό τζίρο – 45 εκατ. ευρώ μόλις στα πρώτα 15 λεπτά – σημάδι του πανικού που επικράτησε στους επενδυτές. Μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε από τις 1.597 μονάδες στις 1.465, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε από τις 3.915 στις 3.550 μονάδες. Η τραπεζική πίεση ήταν σαρωτική, με τον δείκτη ΔΤΡ να βυθίζεται έως και 12,2%, πριν περιορίσει προσωρινά τις απώλειες στο -8,8%.
Παρόμοιο σκηνικό και στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου ξεχώρισε η μετοχή της Rheinmetall που έκανε «βουτιά» 27% προτού διακοπεί προσωρινά η διαπραγμάτευσή της λόγω αυξημένης μεταβλητότητας. Οι αναταράξεις οφείλονται σε ένα εκρηκτικό μείγμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας, ανησυχιών για τον πληθωρισμό, και επενδυτικής κόπωσης μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ανόδου.
Πίσω στην Αθήνα, οι ακραίες διακυμάνσεις σε τίτλους όπως η Πειραιώς (από τα 4,03 στα 4,25 ευρώ) και η Εθνική (από τα 7,35 στα 7,90 ευρώ) δημιούργησαν ευκαιρίες για intraday κινήσεις. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει κυρίαρχη, με τους επενδυτές να κινούνται είτε προς ρευστοποιήσεις για ασφάλεια, είτε επιλεκτικά με στόχο τη διαμόρφωση μέσου κόστους σε χαμηλότερα επίπεδα.
Η επόμενη μέρα παραμένει αβέβαιη. Με τις διεθνείς εξελίξεις να σκιάζουν το επενδυτικό τοπίο, η στάση αναμονής και η αυξημένη μεταβλητότητα θα συνεχίσουν να καθορίζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών. Το ερώτημα είναι αν το σημερινό sell-off ήταν απλώς ένα «ξεφόρτωμα» εν όψει ευρύτερων ανακατατάξεων ή η αρχή ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας.