Μόνο 4 στους 10 πολίτες παγκοσμίως δηλώνουν ικανοποιημένοι από την υγειονομική περίθαλψη στη χώρα τους, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα «Global Public Confidence», που πραγματοποιήθηκε σε 21 χώρες από το δίκτυο IRIS σε συνεργασία με τη Focus Bari για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας σκιαγραφούν ένα ανησυχητικό τοπίο για τα σύγχρονα συστήματα υγείας, με έντονη αβεβαιότητα, χαμηλή εμπιστοσύνη και προβληματισμό γύρω από τη διαχείριση και την ποιότητα των υπηρεσιών.
Στην κορυφή της δυσαρέσκειας βρίσκεται η Ελλάδα, με τους πολίτες να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ικανότητα του κράτους να διαχειριστεί το σύστημα υγείας. Το 60% των ερωτηθέντων παγκοσμίως αποδίδουν τα προβλήματα όχι τόσο σε έλλειψη χρηματοδότησης, όσο σε κακή διοίκηση και αναποτελεσματικότητα, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τα ελληνικά δεδομένα.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στο ζήτημα της ψυχικής υγείας, καθώς οι Έλληνες φαίνεται να την αναγνωρίζουν ως βασική προτεραιότητα. Ωστόσο, η πίεση για αυξημένη παραγωγικότητα θεωρείται βασικό εμπόδιο για την προσωπική και επαγγελματική ισορροπία, επιτείνοντας την αίσθηση δυσφορίας και ανασφάλειας.
Η συνολική εικόνα που προκύπτει από την έρευνα αναδεικνύει ένα κοινό αίσθημα απογοήτευσης για τη φροντίδα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνει την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με επίκεντρο τη διαφάνεια, τη διοικητική επάρκεια και την ανθρώπινη προσέγγιση στην υγεία.