Τα Όσκαρ δεν είναι απλώς μια απονομή βραβείων, είναι ένα παγκόσμιο εμπορικό γεγονός με τεράστια οικονομική σημασία. Πίσω από τη λάμψη, τους διάσημους ηθοποιούς και τις πολυτελείς εμφανίσεις, βρίσκεται ένας μηχανισμός χορηγιών και συνεργασιών που διαμορφώνει όχι μόνο τη βραδιά αλλά και ολόκληρη τη βιομηχανία του θεάματος.
Ορισμένες εταιρείες έχουν συνδέσει το όνομά τους με τα Όσκαρ για δεκαετίες. Η Rolex, για παράδειγμα, είναι ο επίσημος χορηγός της Ακαδημίας Κινηματογράφου, υποστηρίζοντας τόσο την τελετή όσο και τα προγράμματα εκπαίδευσης νέων κινηματογραφιστών. Παρόμοια, η Cadillac έχει αναλάβει τον ρόλο του επίσημου μεταφορέα των σταρ, με τις λιμουζίνες της να κυριαρχούν στο κόκκινο χαλί.
Κανένα κόκκινο χαλί δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς χορηγίες από μεγάλους οίκους μόδας και κοσμημάτων. Η Cartier, η Bulgari και η Harry Winston ντύνουν τους υποψήφιους με πανάκριβα κοσμήματα, ενώ οίκοι όπως οι Dior, Gucci και Valentino εξασφαλίζουν ότι οι εμφανίσεις θα κάνουν αίσθηση. Η συνεργασία αυτή δεν αφορά μόνο το πρεστίζ – οι επώνυμες τουαλέτες και τα αξεσουάρ μεταφράζονται σε αυξημένες πωλήσεις την επόμενη μέρα.
Με την άνοδο του streaming, εταιρείες όπως η Netflix, Apple και Amazon έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην τελετή. Εκτός από το ότι παράγουν ταινίες που διεκδικούν Όσκαρ, επενδύουν και σε διαφημιστικό χρόνο, προωθώντας τις συνδρομητικές τους υπηρεσίες σε εκατομμύρια θεατές.
Εκτός από τους εμφανείς χορηγούς, πολλές εταιρείες επωφελούνται από τη βραδιά μέσω «αθόρυβων» συνεργασιών. Η Moët & Chandon είναι ο επίσημος προμηθευτής σαμπάνιας, ενώ η Walt Disney Studios (που κατέχει το ABC, το κανάλι μετάδοσης των Όσκαρ) κερδίζει από τις διαφημίσεις και τις εμπορικές συμφωνίες.
Η τελετή προσελκύει εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως, γεγονός που την καθιστά ιδανική για πολυτελή και premium brands. Μια σωστή τοποθέτηση μπορεί να ενισχύσει την αναγνωρισιμότητα μιας εταιρείας, να αυξήσει τις πωλήσεις και να ενισχύσει το κύρος της.