Η METLEN ανακοίνωσε την υλοποίηση μίας νέας, στρατηγικής σημασίας επένδυσης ύψους €295,5 εκατ. για την ανάπτυξη ολοκληρωμένης γραμμής παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου. Το έργο, που θα λάβει χώρα στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, στο ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος», θέτει νέα πρότυπα για τον κλάδο της μεταλλουργίας, ενισχύοντας την αυτάρκεια της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες.
Η επένδυση στοχεύει στην παραγωγή 2 εκατ. τόνων βωξίτη 1.265.000 τόνων αλουμίνας (αυξημένη από 865.000 τόνους) και 50 ΜΤ γαλλίου σε ετήσια βάση. Και τα τρία υλικά περιλαμβάνονται στη λίστα των Κρίσιμων Πρώτων Υλών (CRM) της Ε.Ε., ενώ η παραγωγή τους προορίζεται κυρίως για εξαγωγές προς την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, βελτιώνοντας το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γάλλιο, το οποίο αποτελεί βασικό συστατικό για τεχνολογίες αιχμής, όπως τα LED, οι τηλεπικοινωνίες και οι μαγνήτες υψηλής απόδοσης. Η επένδυση της METLEN θα καλύψει πλήρως τις ευρωπαϊκές ανάγκες, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα, η οποία έχει περιορίσει τις εξαγωγές γαλλίου από το 2023.
Η METLEN ενσωματώνει νέες, περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες που θα μειώσουν το ανθρακικό αποτύπωμα της παραγωγής. Παράλληλα, μέσω συνεργειών με τον ενεργειακό τομέα της εταιρείας, διασφαλίζεται βιώσιμο ενεργειακό κόστος.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της METLEN, δήλωσε:
«Η νέα αυτή επένδυση ενισχύει τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια βιομηχανία, υποστηρίζοντας την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αυτονομία της Ευρώπης σε κρίσιμες πρώτες ύλες.»
Το επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνει:
– Εξερεύνηση και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων βωξίτη.
– Κατασκευή και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων για την παραγωγή αλουμίνας και γαλλίου.
– Ενεργειακές υποδομές και αναβάθμιση του λιμανιού.
– Οδικές και αντιπλημμυρικές υποδομές.
Η παραγωγή βωξίτη αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, ενώ η παραγωγή αλουμίνας και γαλλίου θα ακολουθήσει σταδιακά έως την πλήρη λειτουργία της μονάδας το 2028.
Με αυτή την επένδυση, η METLEN όχι μόνο ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά, αλλά και καθιστά την Ελλάδα βασικό πυλώνα στην ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή κρίσιμων πρώτων υλών.