Αισθητή μείωση στις τιμές παραγωγού του ελαιολάδου καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Φεβρουάριο, φέρνοντας προσωρινή ανάσα στους καταναλωτές, αλλά και προβληματισμό στους παραγωγούς που παρακολουθούν την αγορά με επιφύλαξη.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία – Κτηνοτροφία παρουσίασε πτώση κατά 8,5% σε ετήσια βάση, με τη μεγαλύτερη συμβολή στη μείωση αυτή να προέρχεται από τη θεαματική πτώση 42,3% στις τιμές του ελαιόλαδου. Πρόκειται για μια αλλαγή τάσης, έπειτα από δύο χρόνια στα οποία οι τιμές είχαν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλά.
Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές του ελαιολάδου παραμένουν υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2020. Ο σχετικός δείκτης τιμών έχει φτάσει στις 212,8 μονάδες, όταν το 2020 κυμαινόταν στις 100 μονάδες, γεγονός που αποτυπώνει την επιμονή των υψηλών τιμών στην αγορά, παρά τη φετινή διόρθωση.
Η πτώση των τιμών, η οποία αποδόθηκε σε βελτιωμένες συνθήκες παραγωγής και μειωμένες προσδοκίες για περαιτέρω ανατιμήσεις, ήρθε σε μια περίοδο έντονου δημόσιου διαλόγου για το κόστος διαβίωσης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να σχολιάσουν ακόμη και τον «τενεκέ του ελαιολάδου» ως… σύμβολο παραπληροφόρησης, καθώς στα social media κυκλοφόρησαν αναρτήσεις με εξωφρενικές τιμές, προκαλώντας ανησυχία.
Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση, καθώς προσπάθησε να περιορίσει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και να καθησυχάσει την κοινή γνώμη. Ωστόσο, το θέμα ανέδειξε για ακόμη μια φορά το πόσο ευάλωτη είναι η αγορά τροφίμων σε φαινόμενα παραπληροφόρησης, ειδικά όταν συνδέονται με βασικά αγαθά.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ενδιαφέρον η συμπεριφορά της αγοράς, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε σταθεροποίηση, και τους καταναλωτές να προσδοκούν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση τιμών, ειδικά ενόψει της νέας ελαιοκομικής χρονιάς.